Asperger Sendromu, bireylerin sosyal yaşamlarını etkileyen bir rahatsızlıktır. Asperger Sendromlu bireyler, başkalarının duygularını anlamakta güçlük çekebilirler. Bu kişilerin belirli çıkarları vardır ve bu çıkarlar doğrultusunda başarılı bir iş yapmaları muhtemeldir. Ayrıca belirli rutinlere sıkı sıkıya bağlı kalırlar. Peki Asperger Sendromu tam olarak nedir, kimlerde görülür? Asperger Sendromlu ünlüler kimler?
Kaynak: https://www.psychologytoday.com/us/ba…
Asperger Sendromu nedir?
Asperger sendromu, Otistik Spektrum Bozukluğu (OSB) adı verilen geniş bir spektrum altında incelenen tıbbi bir gelişimsel bozukluktur. Asperger sendromlu kişiler genellikle sosyal sorunlarla ilgili zorluklar yaşarlar. Bazen diğer insanların duygularını anlamakta zorlanabilirler. Beden dilini ve mecazi ifadeleri yorumlamak da onlar için zorlayıcı olabilir.
Sosyal bahislerde kendilerinden bahsetmekte zorlansalar da dil ve biliş becerileri oldukça yüksektir. Dil bilgisi, kelime kullanımı gibi alanlarda oldukça iyidirler. Sadece alt metinleri okumakta zorlanırlar.
Asperger Sendromunun Özellikleri Nelerdir?
Asperger sendromlu bireyler genellikle sosyal olmayan belirli bir alana odaklanmaya ve uzmanlaşmaya başlar. Asperger sendromlu bireyler uzmanlık alanlarında mükemmel olma eğilimindeydiler. Mutlaka bir alanda ağırlaşır ve o konuda harcar. Newton ve Einstein gibi isimlerin de bu bozukluğa sahip olduğu düşünülüyor.
Otistik bireylerde olduğu gibi Asperger sendromlu bireylerde de tekrarlayıcı davranışlar ortaya çıkabilir. Bu davranışlar sistematik olarak el çırpmayı ve el sallamayı içerebilir. Bu kişiler takıntı derecesine varabilen takıntılı davranışlar da gösterebilirler.
Asperger Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Asperger Sendromu, diğer otizm spektrum bozukluklarıyla aynı belirtileri gösterir. Ancak Asperger sendromlu bireyler çok daha hafif semptomlar gösterir. Bu semptomlar:
Sosyal bağlantılar kurmakta zorluk
göz teması kuramama
Çifte diyaloglardan kaçınmak
Beden dilini anlayamama
Görüşmeyi kendi alanına yönlendirme
Rutinlere çok bağlı olmayın
Tekrarlayan hareketler sergilemek
saplantılı dikkat
Asperger Sendromunun Nedenleri Nelerdir?
Asperger Sendromu nörobiyolojik bir hastalıktır. Yani çocukların beyin gelişimi sırasında meydana gelen bazı farklılıklardan dolayı ortaya çıktığı düşünülmektedir. Asperger’li bireylerin beyinlerinin belirli bölgelerinde yapısal ve işlevsel farklılıklar vardır. Bu farklılıkların fetal gelişim sırasında (doğum öncesi) ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Ailede Otizm veya Asperger öyküsü varsa çocuklarda görülme riski de artar. Ayrıca bazı çevresel faktörler de Asperger sendromuna neden olabilir.
Asperger Sendromlu Ünlüler
Asperger Sendromu deha hastalığı olarak da bilinir. Bunun nedeni, bu bozukluğa sahip kişilerin ilgi alanları hakkında çok derin bilgiye sahip olmalarıdır. Bu bireyler çalıştıkları alanda başarılı olabilmek için sosyal çevrelerinden uzaklaşıp sadece bu alanda çalışabilirler.
Asperger Sendromlu olduğunu bildiğimiz bazı ünlüler de kendi alanlarında tanınmış kişilerdir. Örneğin tüm dünyanın tanıdığı Elon Musk, Asperger Sendromu olduğunu açıklamıştır.
Ayrıca Darwin, Einstein, Anthony Hopkins, Isaac Asimov gibi ünlü isimlerin de bu sendroma sahip olduğu düşünülüyor. Çocukluk yıllarımızın vazgeçilmezi Pokemon’un yaratıcısı Satoshi Tajiri ve 2022 Dünya Kupası’nın galibi Messi de bu isimler arasında yer alıyor.
18 Şubat Dünya Asperger Sendromu Farkındalık Günü olarak ilan edildi. Tüm dünyada düzenlenen etkinliklerde ve zaman zaman dizi ve filmlerde Asperger Sendromuna yer verilerek farkındalık yaratılması amaçlanmaktadır.
vartohaber.com.tr